Tuesday, July 28, 2009

Cicek Ekmek / Daisy Bread

















Butun arkadaslarim guzel yemek yaptigimi soylerler.. Buraya geldigimde hepsinin mesajlarida bu yonde olmustu..

'' Senin kahvaltilarini ozledik''
''Burda olsanda balkonda yemek keyfi yapsak''


''Bana pirasayi sevdiren arkadasim, senin gibi yapamiyorum , burda olsanda bana pisirsen''


...


Ozaman esim bu mesajlarin sebebini anlayamiyordu. Evlendigimizden beri 10 kilodan fazla kilo almis biri olarak simdi diyorki '' neden arkadaslarin oyle mesajlar yolluyorlardi sana simdi daha iyi anliyorum.'' :)


Guzel yemek yapmayi becerebilirim ama asla hamur islerinde basaarili olamadim. Annem bir harikadir bu konuda. Nasilsa hazir pismis onumuze geliyor diye de hic merak edip ogrenmedim. e tabi calisan kadin olmaninda etkisi vardi elbette.. Oturup hamur islerine ayiracak hic vaktim olmamisti. Canim Manti mi istedi? , hoop bagdat caddesinde ''evce'' ye gidilir manti yenir di..


Cig borek mi ?, hoop caddede onuda afiyetle yiyebilecegin adresin var.. Ev yapimi kurabiyeler , cesit cesit ekmekler.. Hic ihtiyac duymamistim acikcasi..


Ekmegin ucuzladigi zamanlarda bile 2.5 - 3 dolar oldugu bi memlekette ( ki ozellikle gunluk ve ozel bir ekmek aliyorsaniz 4-5 dolari gozden cikarmaniz lazim ) bende en zorundan basladim denebilir..


Evet kendi ekmegimi yapmaya karar verdim. Madem bir kasabada yasiyorum ve country girl olmanin zamanidir dedim. Ilk ekmek denemem ''cicek ekmek '' oldu. Tarifini gene www.lezzetler.com sayfasindan aldim.. Hamur yogurma konusunda son derece basarisiz biri larak ekmegim sonucda hic de fena olmadi.


Esim sicacik ekmege tereyag surerek tuketti dilimleri.. Sutle yogruldugu icinde corek gibi bi lezzeti oldu..


Benim gibi beceriksizler bile yapabildigine gore sizde deneyebilirsiniz diye dusunuyorum..





Malzemeler: ( ingredients )


  • 1 paket çabuk maya (1.5 teaspoon yeast )
  • yarım su bardağı ılık su ( 1/2 cup warm water )
  • 1,5 su bardağı ılık sut ( 1.5 cup warm milk )
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker ( 1 tea spoon sugar )
  • yarım su bardağı ayçiçeği yağı (1/2 cup vegetable oil )
  • 1 adet yumurta beyazı ( 1 egg white)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz (1.5 tea spoon salt)
  • ve alabildiği kadar un ( flour )







uzeri için :

  • 1 adet yumurta sarısı ( 1 egg yolk )

  • 1 tatlı kaşığı susam (1 tea spoon sesame)

  • 1 tatlı kaşığı çörek otu ( 1 tea spoon nigella sativa)


Yapilisi:


Yarım su bardağı ılık suya 1 paket çabuk maya ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri koyuyoruz. Elimizle mayayi biraz eritiyoruz. Sarısını uzeri icin kullancağımız yumurtanın beyazını içine aktarıyoruz ve 1,5 su bardağı ılık sütü, yarım su bardağı sıvı yaği ekliyoruz ,( zeytinyagi kokusu sebebiyle agir olabilecegi icin onerilmiyor, cicek yagi ile yaptim bende) parmak uçlarıyla biraz karıştırdıktan sonra çok sert olmayan bir kıvam alana kadar elediğimiz unu azar azar ilave ediyoruz . Tam kıvamını almadan tuzunu da ekliyoruz. Uzerini bir streç filmle kapatip 45 dakika kadar ılık ortamda dinlendiriyoruz. 45 dakika sonra hamurumuzu tekrar yoğuruyoruz ve tekrar üzerini kapatip 20 dakika daha bekletiyoruz. Mayasi gelen hamurumuzu 7 eşit parçaya bölup , aynı büyüklükte 7 adet top yapiyoruz. Firina girecek olan uygun kabimizi yağlayip biraz da un serptikten sonta toplari yerleştirmeye başlıyoruz. Ortaya bir tane koyuyoruz ve kenarlarını tamamlayacak şekilde diziyoruz.Bu şekilde yine 20 dakika kadar ılık ortamda bekletiyoruz. Daha sonra ayırdığımız yumurta sarısını uzerine sürüyoruz ve susam ve çörek otuyla karisik serperek susluyoruz. Ben sadece susam kullandim. Isteyen tekinide tercih edebilir. Son olarak ekmeğimizi önceden ısıttığımız 200 derece fırına veriyoruz... ve kıp kırmızı olana kadar pişiriyoruz
...




Afiyet olsunnnnn






Add 1.5 teaspoon yeast and 1 tea spoon sugar in the warm water. Mix the yeast with your hand in the water. Add 1 egg white in the water and keep the yolk for later using on top of bread. Add 1.5 cup warm milk, salt and vegitable oil and mix with your hand again. Then slowly slowy add some flour till haveing a soft dough. After that cover top of the bowel with the cling wrap and leave for 45 minutes, keep it warm. After 45 minutes knead the dough again one more time and cover the bowel and wait more 20 minutes for baking.. After 20 minutes divide the dough 7 equal peaces and make little balls. Use 25cm round tray for cooking and oil the tray and put one ball dough inthe middle of tray and the others around it. After that wait more 20 minutes and then with the brush coat the dough with the egg yolt. After thet use sessame and nigella sativa for ornament. Get ready the oven 200 C before and cook till bread get brown.


9 comments:

  1. eline sağlık mis gibi ekmek kokusu geldi burnuma tadıda çok güzel eminim olmuştur sevgilerimle

    ReplyDelete
  2. o kadar güzel görünüyor ki, ellerine sağlık. ben de hiç denemedim ekmek yapmayı, görünce yapasım geldi. sevgiler.

    ReplyDelete
  3. Ece Hanimin blogunda gördüm sizi,hayirli dogumlar diliyorum öncelikle,ekmekler de harika görünüyor,ellerinize saglik...

    ReplyDelete
  4. Tesekkur ederim.. Bende Ece hanimin sayfasindan hatirliyorum sizi.. :D

    ReplyDelete
  5. nefis görünüyor ekmek nefis...hayırlı doğumlar dilerim.Sevgiler

    ReplyDelete
  6. Sebnem'cigim ellerine saglik cicek ekmegimiz gercektende harika gorunuyor.Simdi olsa'da arasina tereyag sursem'de azicik uzerine tuz doksemde yesem :-)
    Yurtdisinda yasamanin vermis oldugu diger olumsuz etkiside Turkiye'de alismis oldugun tatlari burada bulamaman degilmi?Ama insanoglu herseye alisiyor.Bak seninde elinden geliyor girersin mutfaga yaparsin ne'de olsa mutfakta careler tukenmez :-)
    Hadi bakalim tariflerinin ve yazilarinin devamini bekliyorum/bekliyoruz.
    Sevgilerimle
    Elif

    ReplyDelete
  7. Valla Elifcim ,esimde tam soyledigin gibi tuketti ekmegi.. Icinda yumurta da oldugu icin cok guzel corek gibi bi ekmek oldu.. Eminim benden cok daha basarili sonuc alirsin. Ben hamur islerine hic yatkin degilim bakma burda mecburiyetten ozlemden yapiyorum..

    ReplyDelete
  8. Merhaba ekmeğiniz nefis görünüyor,bir an yapmak istedim.sevgiler

    http://mamila.blogcu.com/

    ReplyDelete
  9. Sevgili mamila, benim gibi hamur islerinde beceriksiz biri bile becerebildigine gore sende mutlaka cok guzel bir ekmek yaparsin.Denemeni tavsiye ederim...
    Sevgiler..

    ReplyDelete